Chi

TEA TREE

Tea Tree is misschien wel de meest complete essentiële olie ter wereld. Met name door het feit dat hij zowel anti-virale, anti-bacteriële als anti-schimmel eigenschappen heeft. Daarom heeft Chi een hele serie van Tea Tree producten gemaakt voor Eerste Hulp bij allerlei dagelijkse ongemakken zoals puistjes, rode huid, vette huid, roos, hoofdluis, cosmetische behandeling van wratten en kalknagels, waterwratjes etc. Een combinatie van inzet van de pure olie afgewisseld met de toepassing van de balsem is succesvol bij kalknagels en bij de behandeling van wratten

Eigenschappen van Tea Tree olie

Ontsmettend, krampstillend, pijnstillend, schimmelwerend, stimulerend, zweetuitdrijvend, pusoplossend en het gaat lelijke littekenvorming tegen. Men gebruikt de olie in zalven en lotions voor reumatische aandoeningen, tand- en kiespijn, zenuwpijn en verstuikingen. Essentiële olie van tea tree is zeer antiseptisch, zelfs in verdunningen. Puur te gebruiken in verdampingslampjes om de lucht te ontsmetten of te zuiveren. Pure olie helpt bij nagelontstekingen, als plantaardige of dierlijke parasieten hebben gestoken. Verdund is het geschikt voor mondspoelingen, vaginale spoelingen en helpt het tegen slijmvliesontstekingen.

Tea Tree olie heeft een indrukwekkende geschiedenis. Eeuwen voordat Captain Cook, de ontdekker van Australië, zijn thee uit de bladeren van de Tea Tree maakte, kenden de inwoners van Australië, met name de aboriginals, de genezende werking van de bladeren. Van de bladeren werd een thee gezet of ze werden fijngewreven en met klei tot pakkingen gevormd, waarmee huidaandoeningen en ontstekingen werden behandeld.

TEA TREE OLIE – Melaleuca alternifolia – Mirteachtigen (Myrtaceae), Australië

Tea tree olie is een essentiële olie, die verkregen is via stoomdestillatie van de bladeren en jonge twijgen. De Melaleuca alternifolia of tea tree is een struik of kleine boom tot 7 meter hoog met een papierachtige schors en lancetvormige blaadjes. In het voorjaar bloeien de kleine witte bloemaren, gevolgd door houtige zaadpeulen. De kwaliteit van de tea tree olie staat onder toezicht van de Australische regering. Een eis is o.a. dat tea tree olie meer dan 30% terpineen-4-ol en minder dan 15% cineol bevat. Tea tree combineert een krachtige antibacteriële en schimmeldodende werking met een grote mate van huidvriendelijkheid. Het lijkt een panacee voor vele klachten, maar haar belangrijkste gebruik in de aromatherapie is waarschijnlijk bij blaasinfecties, huidontstekingen, candida en voetschimmel. Door de doeltreffendheid heeft tea tree olie een plaats gevonden in de geneeskunde en de diergeneeskunde. De kleurloze tot licht groengele Tea Tree olie ruikt fris, kamferachtig en medicinaal. Tea Tree wordt verwerkt in eau de colognes en in desinfecterende middelen, lichaamsverzorgingsproducten, cosmetica, tandpasta’s en zepen.

BELANGRIJKE BESTANDDELEN

Monoterpenen: α- en β-pineen, myrceen, α- en γ-terpineen (22%), p-cymeen (6%), limoneen, terpinoleen Sesquiterpenen: β-caryophylleen, aromadendreen, allo-aromadendreen, viridifloreen, α- en δ-cadineen Monoterpeenalcoholen: terpineen-4-ol (30-45%), α-terpineol, β-terpineol, globulol, viridiflorol Oxiden: cineol (tot maximaal 15%)

EIGENSCHAPPEN

Tea tree bezit een breed werkingsgebied:ontstekingsremmend, anti pruritisch (anti-jeuk), antiseptisch, antiviraal (o.a. herpesvirus), zeer sterk anti infectie, breed spectrum bactericide parasietendodend, fungicide (candida), wondhelend, zweetdrijvend, ‘ontstoppend’ (aders, flebotonisch), slijmoplossend, immuun stimulerend, insecticide, pijnverdovend, stimulerend.

TOEPASSING

In het geurlampje geeft tea tree een frisse, kruidige en medicinale geur die goed te mengen is met o.a.lavendel, grove den, kruidnagel en de citrusoliën. Via verdamping is tea tree een goede hulp bij bronchitis die gepaard gaat met ettervorming, sinusitis, neus- en keelinfecties. Gebruik van tea tree leidt tot versterking van de weerstand bij griep en kou. Verder is tea tree sterk vitaliserend bij vermoeidheid en nerveuze depressies. Inhalatie via stoombaden is nog doeltreffender.

Op de huid: zie algemene toepassingsregels. In de huidverzorging is tea tree één van de beste oliën bij acne, abcessen, huidinfecties, voetschimmel en wratjes. Bij acne en abcessen bezit tea tree de eigenschap om de etter binnen te dringen en de etter vloeibaar te maken waardoor het gemakkelijker kan worden afgevoerd. De olie is pijnverdovend en sterk wondhelend en mag puur op een wondje. Ook in de mondverzorging is tea tree een doeltreffende olie: regelmatig spoelen met 1 à 2 druppels tea tree in wat water bij mondzweertjes, tandvleesontsteking (gingivitis) en een zere keel. Tea tree bestrijdt de ontsteking. Bij chronische blaasontsteking is bij inwendig gebruik de effectiviteit van tea tree olie aangetoond (o.a. Belaiche, P. 1985). Ook de gevolgen van insectenbeten worden teniet gedaan door een druppel pure tea tree op de aangedane plek. In de haarverzorging is tea tree een effectief en vriendelijk middel bij de bestrijding van hoofdluis, roos en vet haar. Een bijzondere eigenschap van tea tree is de preventieve bescherming tegen huidverbrandingen bij bestraling. Daarvoor wordt teatree op de huid gesprayd.

In het bad: zie algemene toepassingsregels. Via baden is tea tree in te zetten bij kou, griep, vermoeidheid, jeuk, als circulatiebevorderende olie bij bv. spataderen, bij huidschimmels (candida).

DOSERING

 • In het geurlampje: enkele druppels naar eigen voorkeur.
 • Op de huid: maximaal 4% bij volwassenen – bij lokaal gebruik.
 • In het bad: Voor een vol bad maximaal 6 druppels in een emulgator oplossen, bijvoorbeeld neutrale shampoo, neutrale badschuim, neutrale badolie of emulgator 80.
 • In een stoombad: max. 5 druppels.

Tip: door de krachtige tea tree olie kan het pipetdopje uitdrogen. Knijp daarom na gebruik het pipetje na gebruik helemaal leeg voordat u het flesje weer sluit.

WAARSCHUWING

Bij inwendig gebruik moet de olie zo vers mogelijk zijn en zeker niet ouder dan 1 jaar. Katachtigen zijn te gevoelig voor de werking van Tea Tree, dus niet gebruiken bij katten!

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

Bij lage dosering is tea tree non-toxisch en niet irriterend. Overgevoeligheidsreacties komen voor (netelroos, blaasjes, oedeem). Door het lage cineolgehalte is tea tree niet irriterend op de huid en op de slijmvliezen. De olie mag lokaal puur op de huid gebruikt worden, hoewel de olie niet getest is op irritatie en sensibilisatie bij doseringen van meer dan 1%.

Toepassingen van essentiële olie van tea tree als huismiddel in alfabetische volgorde

Lees voor het gebruik van essentiële oliën altijd de algemene toepassingen van essentiële oliën!

Baby

 • Was ontsmetten: Meng 20 druppels tea tree olie op elke 4 liter water. Gedurende de nacht de was laten weken.
 • Berg: Meng 5 druppels tea tree olie met olijfolie, wrijf op de hoofdhuid, 5 minuten laten intrekken. Daarna het haar wassen. Vermijd kontakt met de ogen.

Baby’s onder de 6 maanden nooit tea tree olie laten innemen.

Borst

 • Verstopping/hoest: Gebruik 5 druppels tea tree olie in een stoombad of verstuiver (inhaleren). Wrijf tea tree olie vermengd met een basisolie op de borst en rug. Sprenkel 1 of 2 druppels op het kussen voor het slapen gaan.
 • Inwendig: Gebruik 3 druppels tea tree olie op een theelepel honing. Langzaam in de mond laten smelten of aan water of thee toevoegen.
 • Verkoudheid voorkomen: 15 druppels tea tree olie + 5 druppels Chi emulgator in bad of als massagemiddel.
 • Zie ook neus en keel & mond

 Haar

 • Bij gevaar van hoofdluis/neten: Pas neutrale shampoo toe, gemengd met 10 druppels tea tree olie. 10 Minuten laten intrekken. Uitspoelen. Na een week herhalen.Vermijd kontakt met de ogen!

Handen

 • Nagelinfecties: Druppel enkele duppels tea tree olie 2x daags op de aangedane plaats.
 • Arthritis: (gewrichtsontsteking). Vermeng 3 tot 5 druppels olie met een theelepel amandelolie en masseer de gewrichten.

 Huid / gezicht

 • Brandwondjes: Spoel onmiddellijk met koud water of gebruik een ijspakking. Gebruik tea tree olie puur of verdund op de wond.
 • Zonnebrand: Tea Tree olie helpt blaren voorkomen. Na het zonnebad de huid inwrijven of deppen met water of neutrale bodylotion, waaraan enkele druppels tea tree olie zijn toegevoegd.
 • Gezichtsreiniging: Voeg 6 druppels tea tree olie bij 1 liter water en dep het gezicht, of gebruik de tea tree facewash.
 • Puistjes en acne: Dep 3x daags met pure tea tree olie op een wattenstokje of voeg 3 tot 6 druppels tea tree olie in een ½ liter warm water en spoel de betrokken plaats.
 • Littekens: Om de vorming van lelijk littekenweefsel te voorkomen kan men kompressen of inwrijvingen met tea tree olie of balsem toepassen. De olie kalmeert de zenuwen en bevordert het genezingsproces.
 • Jeuk op de hoofdhuid: Gebruik neutrale shampoo met 5 druppels tea tree olie.
 • Steenpuisten: Gebruik 3x daags tea tree olie puur op de huid.
 • Snijwonden: Druppel tea tree olie op de wond.
 • Schaafwonden: Druppel tea tree olie op de wond of gebruik tea tree balsem.
 • Insektesteken/-beten: Dep of druppel pure tea tree olie of balsem op de steek/beet.

 Huisdieren

 • Vlooien: Na het wassen de vacht inwrijven met een vochtige spons met 1 – 2 druppels tea tree olie.
 • Huiduitslag: Wrijf tea tree olie of balsem op de uitslag.
 • Snijwonden/Schurft/Jeuk: Gebruik tea tree olie of balsem. Indien nodig olie verdunnen met olijfolie.

Waarschuwing: katachtigen zijn te gevoelig voor de werking van Tea Tree, dus niet gebruiken bij katten!

Keel & Mond

 • Pijnlijke keel: Voeg 3 tot 6 druppels tea tree olie toe aan warm water, goed roeren en gorgelen. Voeg 3 druppels tea tree olie toe aan ¼ glas sap, goed roeren, neem kleine slokjes.
 • Aften, bloedend tandvlees, slechte adem, tandaanslag: Dep met een wattenstaafje met tea tree olie de aangedane plaats of voeg 3 druppels toe aan een glas water, roer goed en spoel minstens 2x daags.
 • Koortslip: Dep minstens 3x daags de aangedane plaats met tea tree olie puur, of verdund als puur niet verdragen wordt.

Neus

 • Verstopte neus/holte: Gebruik tea tree olie in een stoombad of verstuiver. Wrijf enkele druppels verdund met jojoba-olie of tea tree balsem rond de neusgaten.
 • Neuszweertjes: Gebruik tea tree olie of balsem met een wattenstaafje. Indien gewenst verdunnen met een basisolie, bijvoorbeeld jojoba-olie.

Spieren

 • Spierpijn: Voor en na inspannende sport tea tree olie of balsem op de spieren wrijven. 20% Tea tree olie in een basisolie, bijvoorbeeld maïskiemolie of jojoba-olie. Gebruik 20 druppels tea tree olie + 5 druppels emulgator 80 in een heet bad en laat het inwerken.

Vagina

 • Vaginale hygiëne: Neem een vaginale spoeling met 5ml tea tree olie gemengd met ½ liter schoon water. Goed schudden. Eventueel op een tampon aanbrengen. NOOIT onverdund toepassen! Gewoonlijk treedt er een zachte prikkeling op.

Voeten en handen

 • Voetwratten: 3x Daags pure tea tree olie op wrat. ‘s Nachts, indien mogelijk, kompressen met Vertargil groene leem op de wrat aanbrengen.
 • Voetschimmel: Was en droog voeten grondig. Gebruik 2x daags pure tea tree olie op de aangedane plaats. Wissel af en toe af met lavendel.
 • Zweetvoeten: Doe 5 tot 10 druppels tea tree olie in warm water. Neem elke avond een voetbad van ca. 5 minuten. Druppel enkele druppels in uw schoenen.
 • Karbonkels: 2x Daags met tea tree olie deppen.
 • Nagelinfektie: 2x Daags tea tree olie erop druppelen en in laten trekken.
 • Verstuikingen: Wrijf tea tree olie puur op verstuikte plaats om de pijn te verlichten.
 • Wintervoeten/-handen/-tenen: 2x Daags insmeren met pure of verdunde tea tree olie. Voor verdunnen zie het hoofdstuk ‘Het gebruik van tea tree olie in het kort’.

WAARSCHUWING

Gebruik niet te veel. Tel de druppels. Meer druppels werkt niet sneller of beter. Gun de natuur haar tijd.

Bij inwendig gebruik moet de olie zo vers mogelijk zijn en zeker niet ouder dan 1 jaar. Bij katten bestaat de indruk dat verouderde olie tijdelijk verlamming kan veroorzaken.

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

Bij lage dosering is tea tree non-toxisch en niet irriterend. Overgevoeligheidsreacties komen voor (netelroos, blaasjes, oedeem). Door het lage cineolgehalte is tea tree niet irriterend op de huid en op de slijmvliezen. De olie mag lokaal puur op de huid gebruikt worden, hoewel de olie niet getest is op irritatie en sensibilisatie bij doseringen van meer dan 1%.

Allergietest

1 Druppel etherische olie in de elleboogholte wrijven: als deze plek na 48 uur rood is, de olie niet gebruiken. Eventueel verdunnen en aangelengd gebruiken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren